Apartmani Gornji Milanovac - Stan na dan Gornji Milanovac

Gornji Milanovac je gradsko naselje u opštini Gornji Milanovac u Moravičkom okrugu. Prema popisu iz 2002. bilo je 23982 stanovnika (prema popisu iz 1991. bilo je 22432 stanovnika).
Do 1859. grad je nosio ime Despotovica, po reci koja protiče kroz grad. Gradu je po nalogu kneza Miloša Obrenovića promenjeno ime u Gornji Milanovac.
Gornji Milanovac se nalazi između planina Rudnik na severu i Vujan na jugu. Gornji Milanovac zahvata kotlinu oko reke Despotovica koja izvire ispod Rudnika i teče ka jugu.
Grad je smešten duž zapadne strane evropskog puta E763, između Ljiga i Čačka.
Klima je kontinentalna, ali vrlo hladna; grad po broju stepen-dana stoji odmah iza Sjenice.Ovaj šumadijski kraj pun je istorijskih mesta: Takovo, Brdo mira, etno kuće na Rudniku i u Koštunićima, muzeji. Na brdu nasuprot grada, pored ibarske magistrale, nalazi se čuvena „Norveška kuća“ (ranije kuća jugoslovensko-norveškog, a sada srpsko-norveškog prijateljstva).
U selu Vraćevšnica se nalazi čuveni istoimeni manastir.
Izletnička mesta su Takovo, Savinac, Rudnik i Ždreban.
Krajem avgusta se u gradu održava „Milanovački kotlić“, takmičenje u kuvanju riblje čorbe. Svakako kuriozitet, s obzirom da se u Despotovici ne može uloviti ni jedna riba teža od 100 grama..

Želite sigurnu rezervaciju?

Rezervišite smeštaj na booking.com.
Rezervacija online