Golija smeštaj - Apartmani Golija

Izdvajamo
Vila SELENA i Domaćinstvо Milošević Golija
22 ležaja
1 kupatila
Apartmani GOLIJSKI DAR Golija
12 ležaja
1 kupatila

Голија је планина у југозападној Србији, западно од Рашке, чији је највиши врх Јанков Камен (1.833 m). Налази се 40 km југозападно од Ивањице и 32 km северно од Новог Пазара.
Голија припада унутрашњој зони Динарског планинског система. Пружа се у смеру запад-исток у дужини око 32 km. У западном делу извијена је према југу, а у источном према северу. Два доминантна врха су највиши врх Јанков камен (1833 m) и Црни врх (1795 m). На Голији се налазе многобројне реке које су рашчланиле њене стране: Студеница, Брвеница, Моравица итд.
Због непропусне геолошке подлоге и обиља падавина, планина је богата водом. Лета су свежа, a зиме хладне са пуно снега који се овде дуго задржава. Услед знатног медитеранског утицаја клима у долинама Ибра, Студенице и Моравице је знатно пријатнија.
Туристичке вредности геоморфолошких особености планине Голије огледају се у пространим пропланцима изнад 1200 m и врховима преко 1400 m. Голија поседује добру основу за формирање скијашких стаза и за рекреацију у виду благих шетњи и планинарења у готово нетакнутој природи. Туризам се на Голији развија великом брзином; у последњих 10 година Голија је добила савремене и уређене ски-стазе, жичаре и пратеће ски-садржаје. Током зиме долазе гости из целе Србије и иностранства. Туристи Голију посећују и лети. На Одвраћеници постоји хотел „Голија“, а са Ивањичке стране и хотел „Голијска река“.

Izvor: http://sr.wikipedia.org/sr/Голија_(Србија)

Želite smeštaj na našem sajtu?

Oglasite smešta na novo web sajtu.
Oglašavanje